BENVINGUTS AL RACÓ DE LES LLETRES DE SANTI BARÓ, SI T’AGRADEN ELS LLIBRES, L’ART I LA CULTURA, AQUEST ÉS EL TEU LLOC.

dimecres, 5 de desembre del 2012

EL NOU REPTE JA CAMINA


 

 

Ha arribat l’hora de buidar la maleta que vaig portar d’Euskadi, escampar les peces per terra i començar a treballar amb una dificultat doble; escriure-la en castellà i la pressió.

M’explico: aquesta és una novel·la d’interès universal, començant per Espanya, Espanya forma part important de l’argument, la guerra, la dictadura, la repressió franquista contra nacionalistes, comunistes, socialistes i altres idiomes que formaven part del seu estat. És a dir, tot allò que va propiciar tant odi com per provocar la resposta armada del país basc. La llengua vehicular per ser traduïda universalment, en aquest cas, ha de ser el castellà. L’altre dificultat és la pressió d’haver de treballar amb el convenciment que tinc a les mans l’argument d’una gran història, potser la més gran. D’haver de ficcionar històries reals que feriran, segur, sensibilitats, d’haver de rascar dins les ferides que durant tant de temps han fet mal a massa gent.

La cosa ja camina, de moment el castellà no em destorba tot i que esperaré alguna lectura professional per saber si continuo o em deixo traduir. Les primeres cinc pàgines van sortir a raig, directes de la necessitat, i si res estronca aquesta crec que si, que tindré una gran obra.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada