BENVINGUTS AL RACÓ DE LES LLETRES DE SANTI BARÓ, SI T’AGRADEN ELS LLIBRES, L’ART I LA CULTURA, AQUEST ÉS EL TEU LLOC.

dilluns, 6 d’agost del 2012

TED





Erròniament atribuïm als espanyols i/o catalans, un barruer gust cultural, un sentit de l’humor xaró, groller, bàsic, primitiu. Barregem una mica de caca, pipi, rots i pets i ja tenim a la gran massa rient amb la boca oberta. Quan a sobre hi barregem sexe, el barroer resultat encara és més escandalós i, garantir-se l’èxit entre aquest selecte i exigent públic, al que van destinades aquesta mena de comèdies, d’allò més senzill.
He dit abans que erròniament ens creiem que és Espanya terra de curts de gambals, babaus, xarons i grollers, però no és així. Aquesta etiqueta penja encara més en països que treuen pit davant la resta i presumeixen d’una cultura intel·ligent. I és per això que vull parlar del film que acaba d’arribar a les nostres sales, “Ted” una cinta d’aquelles per fer vomitar, on s’hi barregen tots aquells ingredients que he dit abans, ha estat líder de taquilla als Estats Units. Si allà és on es produeixen el noranta per cent d’aquestes cintes abominables i fastigoses (mirem les sagues “Scare movie” per exemple) deu ser perquè el principal consumidor és d’allà. No?
Mirant-ho tot des d’un prisma més general, es poden entendre moltes coses i es pot arribar a  un  bon psicoanàlisis social, quan una cinta on un osset de peluix encantador és capaç de dir “Me huele el aliento a la chirla de tu mujer” es converteix en un fenomen de taquilla mundial; és normal que un marine voli hipnotitzat cap a Bagdad decidit a deixar-hi la pell si la seva patria li ho demana... Radicalitzacions patriòtiques o religioses; incompetències professionals i polítiques; veneracions a reis, prínceps, militars, cardenals, cantants, futbolistes o toreros; pobresa, fam, diferències socials, ineptitud, absentisme escolar ... És a dir, tot allò que porta la incultura i que al que mana ja li està bé.



Jo, evidentment, mai em casaria amb una persona amant de l’humor dels Morancos, de Torrente, de “Scare Movie” ni que es llevi a les set del matí per veure los Sant Fermines; però puc entendre que hi ha de tot a la vinya del senyor i que ser xaró, groller i de mal gust no és sinònim només de ser espanyol si no de pertànyer a la raça humana que recordem és l’únic animal capaç d’assassinar per revenja, gelosia, o poder.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada